Kolostrum (Vormilch) in der Hautpflege

Colostrum (biest) in huidverzorging

In de steeds groter wordende wereld van cosmetica ben je misschien ook op zoek naar effectieve oplossingen voor je huidverzorging die niet dezelfde ingrediënten hebben “als alle andere labels”.

Als je op zoek bent naar minder bekende maar veelbelovende ingrediënten die een opmerkelijk effect op de huid kunnen hebben, dan ben je hier aan het juiste adres! Want één zo'n ingrediënt is colostrum.

Daar is colostrum eigenlijk voor bedoeld

Het colostrum dat we bij Care by Acura gebruiken voor onze hoogwaardige cosmetica is afkomstig van koeien. Het is de eerste melk die een koe produceert voor haar kalf na de bevalling. Ze gebruikt het echter niet om de kleine permanent te zogen: het lichaam van de moeder produceert alleen colostrum in de eerste 72 uur na de bevalling - om een heel speciale reden: om het kalf een uitgebreide immuunbescherming te bieden.


Tijdens de draagtijd krijgt het groeiende kalf bijna geen immunoglobulinen van de moeder. Als gevolg daarvan wordt het geboren zonder actieve immuunbescherming. Wanneer het kalf tijdens het zogen de zogenaamde eerste melk binnenkrijgt, wordt het niet alleen gevoed en versterkt, maar krijgt het ook het complete “immuunsysteem” van de moeder met alle immuunfactoren. Vergeleken met gewone melk bevat colostrum ingrediënten die uniek zijn in de natuur wat betreft hun complexiteit en concentratie.

Maak je geen zorgen over de kalveren: We nemen geen voedsel van ze af!

Je vraagt je misschien af hoe het mogelijk is om zoveel colostrum te gebruiken voor cosmetische producten.

Het is waar dat het een speciaal product is dat niet in onbeperkte hoeveelheden beschikbaar is. Tegenwoordig hebben tientallen jaren fokken echter geleid tot een voortdurende stijging van de melkgift van koeien. Dit leidt ook tot een grotere hoeveelheid biest per geboorte.

Natuurlijk komt het kalf altijd eerst. Nadat het genoeg gedronken heeft, wordt de overtollige koemelk afgemolken. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de productie van huidverzorgingsproducten.

 

Hoe colostrum onze hoogwaardige huidverzorgingsgel verrijkt


De meeste immuunfactoren in colostrum zijn niet soortspecifiek. Daarom kunnen ze ook worden overgedragen op mensen - bijvoorbeeld als een hoogwaardige huidverzorgingsbooster zoals in onze huidverzorgingsgel.

Naast vitaminen, mineralen en sporenelementen bevat colostrum verschillende aminozuren die goed zijn voor je huid. Het versterkt onze beautygel ook met natuurlijke immuun- en groeifactoren in een harmonieuze, zeer effectieve concentratie.

Effect van colostrum op je huid

Colostrum biedt verschillende voordelen voor je huid:
  • Vochtinbrengende crème
    Colostrum bevat natuurlijke bevochtigingsmiddelen die je huid helpen hydrateren. Bij regelmatig gebruik kan onze gel helpen om je huid gehydrateerd en soepel te houden.
  • Regenererende effecten
    De groeifactoren in colostrum ondersteunen de regeneratie van je huidcellen. Hierdoor zien ze er jeugdiger en stralender uit.
  • Ontstekingsremmend effect
    Colostrum bevat verschillende immuunfactoren die ontstekingsremmende eigenschappen kunnen hebben. Deze kunnen je bijvoorbeeld helpen om irritatie te verminderen en roodheid te kalmeren.
  • Vol antioxidanten
    De antioxidanten in colostrum kunnen vrije radicalen neutraliseren die de veroudering van je huid kunnen versnellen.
  • De huidbarrière versterken
    De actieve ingrediënten in colostrum kunnen je natuurlijke huidbarrière versterken. Als je onze gel regelmatig gebruikt, kan het je huid beter bestand maken tegen invloeden van buitenaf.

De over het algemeen positieve effecten van colostrum op de huid worden bijvoorbeeld aangetoond door een Zuid-Koreaanse studie uit 2022:

"Het potentieel van van rundercolostrum afkomstige Exosomen om verouderde en beschadigde huidcellen te herstellen"

 

Colostrum voor de behandeling van littekens

Een groot voordeel van colostrum is zijn helende werking bij littekens. Met zijn rijke mix van groeifactoren, immuunfactoren en andere bioactieve stoffen kan het de regeneratie en genezing van je huid intensief ondersteunen. De groeifactoren die het bevat kunnen de aanmaak van collageen en elastine in de huid stimuleren, wat helpt om littekenweefsel glad te strijken. Daarnaast helpen de ontstekingsremmende eigenschappen om zwelling en roodheid in het littekengebied te verminderen.

Daarom gebruiken we onze colostrumgel in de nazorg na plastische en esthetische chirurgie in onze Acura Medisch Centrum in Weert.

Foto ©: “Frau mit einer Narbe auf der Schulter” BLACKDAY / elements.envato.com

Andere ingrediënten in Care by Acura colostrum gel en hun voordelen voor je huid

Glycerine
Hier profiteert u van een uitstekende vochtinbrenger die kan helpen uw huid optimaal te hydrateren. Glycerine versterkt ook de barrièrefunctie van je huid en helpt je huid er gezond en gevoed uit te zien.

Bosbespit olie (Vaccinium Myrtillus Seed Oil)
Deze kostbare olie is rijk aan antioxidanten die de huid beschermen tegen vrije radicalen en daardoor het verouderingsproces kunnen vertragen. Het is in staat om diep in je huid door te dringen en deze intensief te hydrateren. Bosbespit olie ondersteunt ook de regeneratie van je huidcellen.

Zonnebloemolie (Helianthus Annuus Seed Oil)
Dit is een veelzijdige olie die rijk is aan vitamine E en daardoor je huid beschermt tegen schadelijke vrije radicalen. Het hydrateert zonder de poriën te verstoppen. Zonnebloemolie heeft ook een hoog gehalte aan omega-6 vetzuren, die je huidbarrière versterken. Dit bevordert ook een stralende teint.

Vitamine C-derivaat (3-0-Ethyl Ascorbic Acid)
Dit stabiele derivaat van vitamine C wordt zeer gewaardeerd in huidverzorging. In tegenstelling tot pure vitamine C is het langer werkzaam. Het is antioxidant. Het helpt ook pigmentvlekken te verlichten, fijne lijntjes te verminderen en de huidtextuur te verbeteren.

Provitamine E (Tocopheryl Acetate)
Zodra het door de huid is opgenomen, zet het tocoferylacetaat om in vitamine E. Dit werkt direct als een effectieve radicalenvanger. Dit werkt direct als een effectieve radicalenvanger. Het actieve ingrediënt beschermt je huid dus tegen beschadiging en vroegtijdige veroudering. Het versterkt de celmembranen, voorkomt door licht veroorzaakte huidveranderingen en verbetert het vermogen van je huid om vocht vast te houden.

Lavendelolie (Lavandula Angustifolia Oil)
Deze heerlijke olie staat bekend om zijn kalmerende geur. Het biedt ook meerdere voordelen voor je huid. De antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen helpen je huid te reinigen en onzuiverheden te bestrijden. Lavendelolie ontspant de huid ook en maakt haar soepel.

Rozemarijnolie (Rosmarinus Officinalis Leaf Oil)
Dit is niet alleen een aromatische stimulans voor je zintuigen, maar ook een heerlijk huidverzorgingsproduct. Rozemarijnolie bestrijdt vrije radicalen en helpt de gevoelige of geïrriteerde huid. Dankzij het stimulerende effect op de bloedsomloop kan de mediterrane olie ook helpen de huid te revitaliseren en littekens en vlekjes zichtbaar te maken. Met zijn verfrissende en revitaliserende noot is rozemarijnolie een waardevolle toevoeging aan je huidverzorgingsroutine.

Tarweproteïne (Hydrolyzed Wheat Protein)
De rijke aminozuursamenstelling helpt de huid te voorzien van belangrijke bouwstenen die cruciaal zijn voor celvernieuwing en -vernieuwing. Dit krachtige eiwit vormt ook een beschermende laag op je huid die vocht insluit en beschermt tegen uitdroging. Tarweproteïne ondersteunt ook de stevigheid en elasticiteit van de huid.

Melkzuur (Lactic Acid)
Als alfahydroxyzuur (AHA) heeft melkzuur exfoliërende eigenschappen die dode huidcellen voorzichtig verwijderen om huidvernieuwing te bevorderen. Deze zachte exfoliatie maakt je huid gladder en stralender. Melkzuur verfijnt ook je poriën. Het versterkt de vochtbarrière van je huid en voorkomt uitdroging en vochtverlies. Melkzuur kan ook fijne lijntjes, rimpels en hyperpigmentatie helpen verminderen.

Niet-essentieel aminozuur (Serine)
Serine is een belangrijk aminozuur dat van nature voorkomt in de huid en deze soepel en gehydrateerd houdt. Het helpt de elasticiteit van de huid te verbeteren en speelt een belangrijke rol bij de regeneratie van huidcellen.

Natriumlactaat (Sodium Lactate)
Dit milde zuur helpt de huid te hydrateren en irritatie te verminderen. Dankzij de exfoliërende werking verwijdert natriumlactaat op milde wijze dode huidcellen. Dit draagt bij aan een meer stralende teint en een verbeterde huidtextuur. Natriumlactaat werkt ook als een natuurlijke pH-regelaar. Het zuur houdt de huid in balans en beschermt haar tegen invloeden van buitenaf.

Ureum (Urea)
Urea is een natuurlijke vochtvasthoudende factor die het vermogen van je huid om vocht vast te houden ondersteunt. Dankzij de hydraterende werking helpt urea de droge en ruwe huid glad en soepel te maken. Urea heeft ook een keratolytische werking. Dit betekent dat het dode huidcellen op milde wijze verwijdert en huidvernieuwing bevordert. Urea heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen en kan roodheid en irritatie verminderen.

Allantoïne
Deze natuurlijke verbinding helpt de huid te kalmeren en irritatie te verminderen door de huidbarrière te versterken en te hydrateren. Door de zachte exfoliatie verwijdert allantoïne dode huidcellen en bevordert het de regeneratie van huidcellen. Tegelijkertijd helpt het om het vochtgehalte van de huid vast te houden en uitdroging te voorkomen.


Terug naar blog