Wie entstehen Falten?

Hoe ontstaan rimpels?

Elke vrouw en elke man krijgt ze vroeg of laat: rimpels! Ze kunnen heel sympathiek zijn en kleine verhaaltjes vertellen. Soms veranderen ze echter de gezichtsuitdrukking en het uiterlijk zodanig dat vrouwen en mannen zich er niet meer prettig bij voelen. Dit is vooral het geval wanneer rimpels het gezicht er oud, vermoeid, lusteloos en triest doen uitzien. Maar hoe ontstaan rimpels eigenlijk, waar komen ze vandaan? In deze blogpost vertellen we je hierover en over de mogelijkheden van rimpelbehandeling.

Rimpelvorming: dermis als plaats van handeling

Om te begrijpen hoe rimpels ontstaan, moet je kijken naar de structuur van de huid. Het bestaat uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid.

 

Elke laag heeft zijn eigen taken. De lederhuid is bijzonder interessant voor het ontstaan van rimpels, omdat zij onder meer bepalend is voor de elasticiteit en de veerkracht.
In de loop der jaren verminderen het aantal en de kwaliteit van de collageen- en elastinevezels in de lederhuid. Ze verliezen hun elasticiteit en omdat ze door bepaalde enzymen worden vernietigd, worden ze ook merkbaar minder. Bovendien blijven het onderste vet- en bindweefsel van de huid krimpen. Dit leidt tot de natuurlijke veroudering van de huid: lijnen en groeven ontstaan en graven in de huid.
Maar niet alleen veroudering leidt tot rimpels, ook andere factoren kunnen de huidveroudering beïnvloeden en zelfs versnellen. Deze omvatten bijvoorbeeld UV-straling van de zon. Het zet in de lederhuid processen in gang die zowel het bindweefsel als de waterbindende basisstof negatief beïnvloeden. Verder kan een banaal gebrek aan vocht (d.w.z. een droge huid) meer rimpels veroorzaken, maar ook roken, drugsgebruik, stress en zorgen. Ook een groot gewichtsverlies en spierbewegingen (trefwoord: rimpels nabootsen!) kunnen het ontstaan van rimpels bevorderen. Bijkomende invloeden kunnen een tekort aan vitamine E, huidziekten of verwondingen zijn.

Verloop van de huidveroudering

In de loop der jaren maakt de huid verschillende ontwikkelings- en verouderingsfasen door:

 

Zuigelingen en kinderen
Tijdens de kinderjaren zijn de beschermings- en barrièrefuncties van de huid nog niet volledig ontwikkeld. Op deze leeftijd is de huid bijzonder gevoelig voor de zon, irriterende stoffen en ziektekiemen. In het tweede levensjaar bouwt de huid haar eigen zonbescherming op en ontwikkelt zich de zuurmantel. Op de leeftijd van ongeveer zes jaar is de huid volledig ontwikkeld.

Puberteit
Door de onbalans van hormonen bij het begin van de puberteit ontwikkelen veel pubers een vette, onzuivere huid. Puistjes, puisten, papels en mee-eters zijn volkomen normaal in deze levensfase.

 

De jaren 20
Vanaf de leeftijd van 20 jaar zijn de puberale veranderingen in het lichaam genormaliseerd en ziet de huid er meestal weer mooi uit: Het is glad, mooi vol en fris. Maar vanaf nu kunnen de eerste verouderingsprocessen beginnen. Sommige mensen ontwikkelen fijne lijntjes rond de ogen (kraaienpootjes).

 

De jaren '30
Vanaf ongeveer 30 jaar begint het vermogen van de huid om water te binden af te nemen. Reeds aanwezige rimpels kunnen verdiepen en de eerste fronsrimpels kunnen ontstaan. In sommige gevallen ontstaan de eerste inkepingen tussen de neus en de mondhoeken, die kunnen uitgroeien tot nasolabiale plooien. En soms ontstaat er al een rimpel tussen de ogen, de zogenaamde fronsrimpel.

 

De jaren 40
In deze levensfase breekt het onderhuidse weefsel van de huid af. Bovendien verharden de collageenvezels. Dit maakt tekenen van veroudering duidelijker.

 

De jaren 50
Bij vrouwen beïnvloedt het dalende oestrogeengehalte in de loop van de menopauze het uiterlijk van de huid. Op deze leeftijd kan het regeneratieproces van de huid beginnen te vertragen, waardoor de huid dunner en droger wordt. De gezichtscontouren kunnen verslappen, er ontstaan ouderdomsvlekken en rimpels in de hals en het decolleté.

 

De jaren 60
Van jaar tot jaar merken mensen van deze leeftijd dat de huid dunner wordt. Aderen en huidbeschadigingen door de zon kunnen zichtbaarder worden.

 

De jaren 80
De huid kan op 80-jarige leeftijd een grotere verouderingsspurt maken. Hier kan het tot 50% van zijn oorspronkelijke dikte verliezen. Dit maakt het gevoelig en snel kwetsbaar.

Rimpelbehandeling Weert: Onze mogelijkheden voor rimpelbehandeling

In onze kliniek bieden wij chirurgische en niet-chirurgische maatregelen om rimpels te verminderen of te verwijderen:

 

Facelift
Een facelift is een chirurgische opheffing van het gezicht, het voorhoofd en soms de wenkbrauwen en de hals.

 

Draadlift
Een draadlift wordt ook wel een "facelift zonder scalpel" genoemd. Hierbij zorgen biocompatibele draden die in de huid worden ingebracht voor een natuurlijke facelift.

 

Lipofilling
Uw rimpels worden ingespoten met uw eigen vet, dat uit een ander deel van het lichaam wordt gehaald, en zo opgevuld.

 

Fractionele laser
Onregelmatige pigmentatie, fijne rimpels en een huid met grove poriën kunnen worden behandeld en verbeterd met een CO2-laserbehandeling.

 

Ultherapie
De Ultherapy behandeling maakt gebruik van ultrageluid. Hiermee kan een natuurlijke verstrakking en gladheid van gezicht, hals en decolleté worden bereikt.

 

Chemische peelings
Er worden speciale zuurhoudende middelen op de huid aangebracht om het uiterlijk te verbeteren. Het desquamatiseert de huid, stimuleert de collageenproductie en zorgt voor een optimaal, steviger huidbeeld.

 

Mesotherapie
Hierbij worden huidverstevigende antiverouderingsboosters zoals co-enzymen, niet-gekruist hyaluronzuur, vitaminen, antioxidanten en aminozuren met uiterst fijne naalden in de middelste huidlaag gewerkt. Daar leiden ze tot een natuurlijke verstrakking.

 

BTX
BTX blokkeert de prikkeloverdracht van de zenuw naar de spier en strijkt zo zeer effectief expressielijnen glad.

 

Hyaluronzuur
Hyaluronzuur komt van nature voor in het lichaam. Het kan een extreem grote hoeveelheid water binden. Geïnjecteerd onder rimpels, maakt het ze voller.

 

Foto: © Rido81 / elements.envato.com
Bild: DGBT / Dr. med. Boris Sommer und Dr. med. Dorothee Bergfeld: Sanfte Schönheit, Faltentherapie mit Botox & Co. Trias Verlag 2005

Terug naar blog